Sweden Nails nagellak

Sweden Nails nagellak – 5 Free nagellak: de ‘next generation’ nagellak!

Bijzonder aan de Sweden Nails nagellak is dat de nagellak vrij is van de ‘big 5’ toxische stoffen.

5 Free:
 Geen Formaldehyde – Geen Formaldehyde hars – Geen Tolueen – Geen Dibutylftalaat – Geen Kamfer

Sweden Nails nagellak

Formaldehyde: dit ingrediënt is een conserveermiddel dat erg giftig is. Het kan leiden tot problemen met de luchtwegen en is zelfs kankerverwekkend. Omdat het een gas is, is deze stof niet aanwezig in de meeste nagellakken. Nagelverharders kunnen het echter wel bevatten.

Formaldehyde maakt keratine-kruisverbindingen (keratine is het eiwit waaruit je nagels bestaan) waardoor je nagels sterker en harder worden.

Zo kan het je nagels gelig maken en bij langdurig en overmatig gebruik zelfs zwakker en breekbaarder dan voorheen. Wanneer er namelijk te veel keratine kruisverbindingen in je nagels aanwezig zijn verliezen je nagels flexibiliteit waardoor ze juist sneller zullen splijten en breken.

Formaldehyde hars: deze stof zorgt dat de nagellak mooi uithardt en glanst. Net zoals formaldehyde is dit ingrediënt giftig, waardoor je er allergische reacties aan kan overhouden, zoals irritaties, zwellingen, jeuk en vochtblaren.

Tolueen: deze stof is een verdunner die ervoor zorgt dat nagellak niet dik en stroperig is, maar makkelijk lakt en geen klonters bevat. Het ingrediënt werd al in verband gebracht met hartritmestoornissen, duizeligheid, bewusteloosheid en vermoeidheid, maar heeft ook een effect op het centraal zenuwstelsel en kan in het algemeen een zwak gevoel veroorzaken.

Dibutylftalaat: dit is een stof die er vooral voor zorgt dat nagellak niet gaat afbladderen en mooi glanst. Deze stof is binnen de Europese Unie sowieso verboden. Het werd immers al gelinkt aan een verstoorde hormoonbalans, maar ook aandoeningen als kanker, geboortedefecten en onvruchtbaarheid.

Kamfer: dit ingrediënt doet vooral dienst als bewaarmiddel. Wanneer de stof wordt opgenomen door het lichaam (bijvoorbeeld via de nagelriem of het nagelbed) kan het leiden tot irritaties, misselijkheid en desoriëntatie. Al bevat nagellak niet voldoende van deze stof om dit ook daadwerkelijk te veroorzaken.